poniedziałek, 22 października 2018

RECENZJA
"Insulinooporność w polskiej kuchni" Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

O autorkach:
Magdalena Makarowska - Biotechnolog i dietetyk. Mama 2-letniej Wiktorii.
Pomaga osobom w różnym wieku borykającymi się z nadwagą spowodowaną wieloma czynnikami. Autorka serii książek "Jedz pysznie . . ."

Dominika Musiałowska - Instruktor sportowy o specjalizacji fitness i nordic walking. Ukończyła kursy z doradztwa ds. żywienia, żywienia niemowląt i kobiet w ciąży, oraz dietetyki. Z wykształcenia dziennikarka, zawodowo zajmuje się również marketingiem i PR. Pacjentka z insulinoopornością, PCOS, Hashimoto i celiakią. Wegetarianka i szczęśliwa mama.
Prezes Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie

O książce:
Data wydania: 3 października 2018
Liczba stron: 400
Kategoria: zdrowie, medycyna
Wydawnictwo: Feeria Young

Opis książki:
"Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka?

Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie.

Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci!

Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze.

W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia.

Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej."


Autorki w swojej książce przedstawiły nam czym jest insulinooporność, oraz opracowały różne przepisy, które są idealne dla osób mierzących się z tą chorobą.

Insulinooporność jest problemem XXI wieku, który dotyka coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych osób. Jest to związane z tym, że mamy coraz mniej czasu dla siebie, ciągle za czymś gonimy. Wracając zmęczeni z pracy, czy spiesząc się do niej nie mamy czasu na gotowanie i coraz częściej sięgamy po zapychacze w postaci słodyczy, fast foodów, dania typu instant. Równie często stosujemy gotowe sosy lub kupujemy słodkie napoje.

Insulinooporność nie jest związana tylko z nieprawidłową dietą, wpływ na jej powstawanie ma również brak odpowiedniej ilości snu, który przyczynia się do nieprawidłowego poziomu glukozy.
Również brak odpowiedniej ilości ruchu odgrywa tu ważną rolę, gdyż doprowadza do wzrostu otyłości, oraz mniejszej sprawności fizycznej. Większą część dnia spędzamy w pozycji siedzącej, czy to przed telewizorem, czy przed biurkiem w pracy, przed kierownicą w samochodzie, przy stole w jadalni, podczas czekania w kolejce do lekarza...
Kolejnym czynnikiem prowadzącym do tej choroby są używki, głównie alkohol, który w jednym gramie zawiera 7 kalorii. Wobec tego częste picie alkoholu może wpływać na przybieranie na wadze.
W tej tematyce istotny jest również stres, który jest przyczyną wielu dolegliwości. Denerwujemy się całe życie, ciągle stawiamy sobie cele, które uparcie pragniemy osiągnąć. Gonimy za dobrymi wynikami, dobrą pracą, kredytem, doświadczamy stresu związanego z relacjami z innymi, śmiercią bliskich osób. Ciągle czekamy na kolejną wypłatę, kolejny, lepszy dzień.

Przerwa na jedzenie!
W tej książce znajdziecie różne przepisy, nawet na... "Ja chcę do McDonalda", czyli pieczone hamburgery!
Przepisy są naprawdę atrakcyjne i niekoniecznie trudne do wykonania. Uważam, że w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie.

W tej książce znajdziemy również historię pewnej dziewczynki, która oparta jest na faktach.
Dziecko stosowało nieprawidłową dietę, jadła dużo słodyczy. Dość widoczny trądzik sprawił, że dziewczynka nie miała pewności siebie, czuła się źle w swoim ciele. Na skutek różnych stresujących sytuacji dziewczynka sięgała po coraz większą ilość słodyczy, przez co była wyśmiewana przez rówieśników.
Matka starała się zarobić wystarczającą ilość pieniędzy, aby móc zapewnić córce godne warunki. Dziewczynka odkładała pieniądze, aby zrobić matce niezwykłą niespodziankę. Nie zdradzę Wam dalszej części tej historii, która jest naprawdę wzruszająca.

Bardzo podoba mi się to, że autorki w swoją książkę wpisały historie z życia wzięte. Lubię przykłady realne, które już się wydarzyły. Pozwoliło mi to lepiej zrozumieć genezę tej choroby, jej objawy oraz skutki.

Szczerze polecam tę książkę wszystkim, nie tylko tym, którzy się z tym zmagają.
Ta literatura jest naprawdę edukacyjna, bo może pomóc zapobiegać takim problemom w przyszłości, a nie tylko je zwalczać, gdy może być już za późno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty